Våra Hundar

Vår hundflock började med en blandrashane vid namn Bonzo.Behovet av hund blev plötsligt akut då vår Golden gick bort vid 14,5 års ålder. Jag fick tips av en valpkull av en vän och jag åkte dit. Man ska inte titta på leveransklara valpar och det gick som det gick. Denna lilla blandrasvalp följde med oss hem. Bonzo är född 23 mars 2002 och är blandning mellan Schäfer/Labrador/Border Collie. Kennelns kung!

Bonzo

Några år senare kände familjen att vi hade behov av fler hundar då vi alla är så aktiva inom hundträningen. Vi började titta runt och fastnade för utseendet hos Schapendoes samt vad man kunde läsa om dess temperament. I samma veva fick jag just en Schappe på en av mina kurser och jag var fast. Kontaktade några uppfödare och åkte och hälsade på en utav dem. Den dräktiga tik vi fann där var Chias mamma. Jag var såld på två röda sekunder! Den mest underbara tik jag hade träffat. Vi tingade en valp och fick faktiskt också en - några månader senare hämtade vi hem vår älskade Chia.Excerno Cocheta Does.

Chia tar hand om sina barnbarn.

När Chia var 2 år vaknade vårt intresse för uppfödning och vi åkte för att para henne i Vara. Det var nervöst eftersom det var första gången men det gick så bra liksom hela dräktigheten och förlossningen. 1 år senare fick Chia sin andra kull med en hane från Värmland. Hon fick 10 valpar i båda sina kullar varav 1 dog i andra kullen. 2011 fick Chia sin tredje och sista kull - Moon kullen. Det föddes 11 valpar men tyvärr miste vi en stor fin tik av någon okänd anledning. Denna förlossning gick inte alls som den skulle. 5 valpar föddes hemma och efter 3 timmar utan värkar åkte vi in till Lunds djursjukhus för hjälp. Röntgen konstaterade att det fanns ytterligare 6 valpar i magen. Ultraljud konstaterade att alla var döda. Jag tyckte mig känna en liten rörelse i magen och det blev akut kejsarsnitt. Alla valpar och Chia klarade sig men en dog framåt kvällen. Denna förlossning var rena skräcken. Senare fick Chia livmoderinflammation samt inflammation i såret vilket gjorde att snittet åter fick öppnas under ny operation. Vi valde att inte sterilisera henne och idag mår hon utmärkt. Alla valpar är idag friska sunda vuxna hundar som förgyller sina familjers dagar.

Chia bor idag hos mycket goda vänner till oss i Arlöv. Familjen har också Chias barnbarn, Chianti Solros samt en liten "kotte" vid namn Smilla.

 

Vi behöll 1 valp från vardera kull; Elza och Heidieh.

Lightschaps Elza

Lightschaps Heidieh.

Vi började köra igång vår kennel på allvar och kände att vi inte klarade oss på dessa 3 tikar med helt underbara linjer. Nä, vi behövde ha in lite nytt tikblod.

Jag har länge haft en dröm, en brun Schapendoestik! När vi åkte iväg och parade Chia i nov 2010 hos Carnac´s kennel hade en brun tik just blivit parad där. Jag funderade och drömde och till slut tingade jag en brun tik. Det föddes 8 valpar och jag fick bli lycklig ägare till en utav dem, en brun & tan Schapendoestik vid namn Carnac´s Jolly Jinti - Alize.

Carnac´s Jolly Jinti - Alize.

Alize är den mest följsamma hund jag varit med om. Hon går jämt och ständigt i sin mattes fotspår.

Det kom ett ungt par på besök en lördag. Dem ville träffa våra hundar och lära känna rasen. Jag föll så för Emma och Christoffers lugna och trygga sätt. Vi bestämde att dem skulle få låna hem tiken de föll så för ett par dagar. De skulle få känna på hur det var att ha hund. Sagt och gjort. De trivdes så bra med Alize och hon med dem. De lånade fler gånger och för varje gång dem lånat blev det svårare och svårare för Emma att lämna tillbaka den hund hon börjat älska så hett. Alize stod också vid ytterdörren och gnällde en bra stund när dem gått iväg. Jag hade också mer och mer dåligt samvete för att jag hela tiden tog hunden ifrån dem. Jo, det är ju min hund men jag är sån, jag kan inte såra människor. Slutligen bestämde vi alla 4 tillsammans att Emma skulle få bli fodermatte åt vår Alize. De bodde då i Lund men numera har Emma och Alize flyttat till fina Kalmar.

 

Urtehagens Jasminum Fei - Fei


Juni 2011 föddes en helt otrolig kull valpar i Norge. Jag var vän med uppfödaren (äger pappa till Amon) och när jag fick se bilderna på valparna blev jag kär! I denna kull fanns en tik som har helt vit kropp och svart huvud. "Tyvärr" var detta en tik och jag var bara tvungen att ha henne :-) Som sagt, jag tingade och hon blev min. Augusti 2011 åkte vi på en 2 dagars resa till Norge och hämtade hem vårt busfrö -. Fei / Urtehagens Jasminum Fei. Hon har samma vackra pappa som Amon och hennes mamma är halvsyster med vår Heidieh.

Jag råkade ;-) en dag låna ut Fei till en underbar liten familj som ville prova på att ha hund. Sonen på 3 år och Fei fastnade så för varandra att jag inte hade mage att ta hans älskade Fei ifrån honom när prövotiden tog slut. Fei bor nu alltså kvar hos familjen på Inackoderingsavtal.

Den "bruna längtan" kvarstod och plötsligt föddes det några bruna tikar och en hane i Heidiehs första valpkull (Paeoniakullen). Jag var bara tvungen att behålla en och det har jag inte ångrat en dag. Hos oss bor nu en av världens mest underbara Schapendoestikar.

Lightschaps Paeonia Bowl of Beauty - India

Den bruna drömmen var totalt uppfylld. En ny dröm startade - en vit Schapendoestik. Även denna gången hittade jag min dröm i Norge. Det som avgjorde valet för att jag skulle köpa just denna tiken var hennes pappa. Underbara Max. Känns som om jag visste vad jag fick :-)

Detta ljuvliga Charmtrollet, Frigg / Bidibianka´s Friggi.

Vi har alltså idag, juni 2013, 4 stycken hundar i en helt underbar hundflock, 3 schapendoestikar och 1 blandrashane hemmaboende hos oss (Heidieh, India, Frigg och Bonzo). .

Här kan du läsa mer om var och en av hundarna:

Bonzo

Excerno Cocheta Does - Chia

Lightschaps Elza

Lightschaps Heidieh

Carnac´s Jolly Jinti "Alize" (Under bearbetning)

Urtehagens Jasminum Fei  "Fei" (Under bearbetning)

Lightschaps Paeonia Bowl of Beauty "India" (Under bearbetning)

Bidibianka´s Friggi "Frigg" (under bearbetning)

Lightschaps Tulipa Showwinner "Klinga".

 

Tidigare valpkullar på Lightschaps kennel:

Z-kullen (Chia + Laban) 2008

H-kullen (Chia + Vidocq du Xiang Ki) 2009

SUN-kullen (Elza +Urtehagens C Sativus Robbin) 2010

Moon-kullen (Chia + Carnac´s X-man) 2011

Star-kullen (Elza + Gordon of the Gentle Bears) 2011

Diva-kullen (Chia + Urtehagens G. Biloba Max) 2012

Paeonia-kullen (Heidieh + Urtehagens G. Biloba Max) 2012

Take my hand - kullen (Elza + Bobbo) 2012

Helianthus-kullen (Heidieh + Urtehagens G Biloba Max) 2013

Lillium - kullen (Alize + Jolly bob av Ulfsäter "Bosse") 2013

Tulipa - kullen (Elza + Jolly bob av Ulfsäter "Bosse") 2013

 

 

Inte bara för uppfödnings skull.

Alla våra hundar är arbetande hundar. Vi har inte vår hundflock för uppfödningens skull utan, fast dem är många, har var och en sitt värde i familjen. Alla 5 hundarna är sk visningshundar på Bonizas Hundskola. Det innebär att någon alltid får följa med oss ut när vi ska hålla kurs och vara med och visa hur moment och övningar ska genomföras. Alla hundarna är lösa på kursen utan att störa övriga deltagare. Ett arbete dem alla älskar.

Dem är alla familjehundar. På natten sover hela flocken i ett eget rum som vi gjort till "hundrum" på nedanvåningen i huset. På dagen är dem antingen inne hos familjen eller ute i sin älskade stora hundgård (med hundbo). Dem får vara överallt i huset och räknas som familjemedlemmar. Speciellt Heidieh är en riktig knäliggare och ska ligga ovanpå en när man sitter och tittar på tv om kvällen. Dem är alla riktiga myspysare.

 Heidieh och Adam.

Inte en enda gång har dem varit i bråk med varandra. Alla är väldigt tydlliga med vad dem tycker och tänker och dem alla respekterar oss och varandra. Givetvis respektervar vi då dem tillbaka.

Hundarna är aktiva inom:

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)